Rogoznica

Rogoznica to piękna miejscowość położona nad Adriatykiem w środkowej części wybrzeża Chorwacji. W pobliżu znajduje się większe miasto Split i Szybenik. W łatwością można się dostać w ten region z Pragi (ok. 10,5 godziny samochodem), Bratysławy (ok. 8 godzin samochodem) i Warszawy (ok. 4,5 godziny samolotem i ok. 14 godzin samochodem). Centrum miasta znajduje się na dawnej wyspie Kopar, która w drugiej połowie XIX w. została połączona sztucznym nasypem z lądem i obecnie tworzy półwysep. Z powodu swojego nadmorskiego położenia, w mieście znajduje się port, który jest uważany przez żeglarzy za jeden z bezpieczniejszych.

Większość dawnej wyspy jest pokryta lasem, a na terenach zamieszkałych powszechne są stare, kamienne domy w stylu śródziemnomorskim. Warte polecenie jest słone jeziorko, które nosi nazwę „Oko smoka”. W tych miejscu można spotkać nie tylko piaszczyste plaże, ale również: żwirowe, kamieniste i „betonowe”. Więc każdy znajdzie coś dla siebie. Mieszkańcy Rogoznicy zajmują się głównie rolnictwem, rybołówstwem i obsługą turystów.

W miasteczku znajduje się wiele obiektów dziedzictwa kulturowego, które koniecznie trzeba zobaczyć. Są to między innymi: kościół Św. Jana Trogirskiego, kościół parafialny Najświętszej Maryi Panny, kaplica Matki Boskiej, ruiny twierdzy wybudowanej przez Francuzów na szczycie miejscowości. Na uwagę zasługuje również Kościół Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny – pierwotnie był tu kościół Św. Mikołaja, którą poświecił w 1615 roku biskup V. Arrigoni, jednak w 1683 r. kościół został przebudowany i nazwany  na cześć obecnej patronki.

Czy wiedzieliście, że… według ludowych przekazów, rybak Ivan M. Bogović Tumburko w 1722 roku będąc na połowie w pobliżu półwyspu Gradine odkrył obraz, na którym jest uwieczniony moment odwiedzin Maryi u Elżbiety. Mieszkańcy wraz z ówczesnym proboszczem postanowili w tym miejscu wybudować kapliczkę. W 1887 roku do Rogoznicy dotarła epidemia czarnej ospy. Codziennie z powodu zarazy umierały dziesiątki osób. Mieszkańcy postanowili wówczas udać się do kapliczki i prosić Matkę Boską o wstawiennictwo. Od tego dnia (24 stycznia) nie było już nowych przypadków choroby, a chorzy zostali uleczeni.

W Rogoznicy, podobnie jak w wielu nadmorskich miejscowościach, jest organizowana noc rybacka. Podczas niej miejscowa ludność i turyści mogą się bawić, śpiewać i kosztować tutejszych specjałów takich jak: ryby (oczywiście!), wino, oliwki itd. Inną imprezą organizowaną w tym wyjątkowym miejscu jest tak zwana noc Rogoznicy, czyli tego wieczoru odbywa się koncert i można skorzystać ze specjalnych ofert tutejszych restauracji.

Lokalne restauracje słyną z pysznej regionalnej kuchni. Można na przykład skosztować: prsuta dalmatyńskiego (dymiona szynka) z oliwkami, młodą jagnięcinę gotowaną z warzywami, zupę rybną, brodet (rodzaj rybnego gulaszu) po dalmatyńsku z palentą, risotto z owocami morza, bakalar (rodzaj ryby) na gulasz, makaron z warzywami i suszonym mięsem, ryby z rożna z oliwą z oliwek, młoda jagnięcina pieczona pod peką (w piecu chlebowym pod żeliwną kopułą), paszticada z njokami (rodzaj kopytek), dalmatyńskie desery: krostule, rozata, fritule, savijace…

Restauracje w Rogoznicy, które polecam:

  • Restauracja Antonio – w samym centrum starego miasta. Specjalnością są ryby i owoce morza.
  • Restauracja Siesta – znajdująca się w pobliżu mariny Frapa, w której często można spotkać stołujących się żeglarzy.

Autor tekstu: Katarzyna Abramczyk